Росія може розпастися до 2033 року – дослідження Atlantic Council

Росія стане неспроможною державою або розпадеться протягом 10 років, вважає майже половина провідних експертів із зовнішньої політики, пише Financial Times із посиланням на нове дослідження Atlantic Council. Також переважна більшість опитаних очікує, що Китай спробує захопити Тайвань силою.

Зазначається, що 46% із 167 експертів, які відповіли на питання аналітичного центру, заявили, що крах чи розпад Росії може статися у найближчі 10 років. В окремому питанні 40% вказали на Росію як на країну, в якій очікують розколу протягом вказаного часу з причин, включаючи «революцію, громадянську війну чи політичний розпад».

«Україна ясно вказує на можливість внутрішніх проблем для Росії та можливість того, що сама війна може мати бумерангові наслідки не лише для її керівництва, а й для країни загалом», – сказав Петер Енгельке, заступник директора з прогнозування Atlantic Council.

Незважаючи на те, що в Європі відбувається найбільший наземний конфлікт з часів Другої світової війни, більшість опитаних експертів заявили, що не вірять, що Росія і НАТО безпосередньо братимуть участь у воєнному конфлікті в наступному десятилітті.

Однак, підтримуючи дедалі похмуріші попередження офіційних осіб США про те, що Китай почне військовий наступ, аби повернути собі Тайвань, 70% респондентів прогнозують, що Пекін зробить це у найближчі 10 років.

Інші висновки доповнюють картину глобального хаосу. Майже 90% респондентів вважають, що до 2033 року як мінімум ще одна країна отримає ядерну зброю. Проте, привносячи певний оптимізм, 58% експертів заявили, що, на їхню думку, ядерна зброя не застосовуватиметься протягом наступних 10 років.

Експерти із зовнішньої політики також передбачали певний занепад Америки. У той час як 71% опитаних передбачали, що до 2033 року США залишаться домінуючою військовою державою у світі, лише 31% вважає, що США будуть дипломатичною державою №1, а 33% – видатною економічною.