Україна готує санкції проти російських силовиків і представників ІТ-сектору

Міжвідомча робоча група з питань реалізації санкційної політики (МРГ) направила РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до представників силових органів РФ та окремих представників ІТ-сектору, повідомила пресслужба Мінекономіки.

РНБО розгляне пропозиції щодо ухвалення санкцій проти понад 1300 представників силових органів РФ, які безпосередньо причетні до злочинів в Україні та проти України, повідомила перший віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Також направлені до РНБО пропозиції санкцій проти понад 500 юридичних та фізичних осіб ІТ-сфери РФ. Це виробники програмного забезпечення чи обладнання, компанії та особи, пов’язані з соцмережами, різними платформами, які режим Путіна використовує для пропаганди тощо, зазначила Свириденко.

В Мінекономіки зазначили, що у відповідних органів України та країн-партнерів є повне взаєморозуміння з ключових питань санкційної політики. Триває обмін інформацією. Дані, що надаються Україною, мають продовження у відповідних рішеннях та діях союзників, зазначили в Мінекономіки. Наприклад, частиною 9-го пакету санкцій ЄС, а також санкцій, ухвалених США, було віддзеркалення санкцій, раніше запроваджених Україною.
Контекст

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до МРГ з питань реалізації державної санкційної політики.

За чотири місяці РНБО за рекомендацією Міжвідомчої робочої групи ухвалила, а президент ввів у дію рішення про запровадження санкцій проти 3134 фізичних та 1374 юридичних осіб.