Cенат США проголосував за бюджет із майже $45 млрд для України та союзників

Сенат США проголосував за ухвалення комплексного пакету видатків на суму $1,7 трлн, який фінансує федеральний уряд до вересня, а також надає Україні $45 млрд у вигляді військової та економічної допомоги, пише The Hill.

Бюджет був прийнятий значною двопартійною більшістю, 68-29, завершивши законодавчу роботу Сенату на 117-му Конгресі за кілька днів до Різдва.

У документі передбачено надання $19,8 млрд на озброєння та оснащення українських сил та союзників по НАТО та $12,9 млрд на стабілізацію української економіки та поповнення дефіциту.

Ухвалення бюджету відбулося наступного дня після того, як президент України Володимир Зеленський виступив на спільному засіданні Конгресу з проханням щодо подальшої підтримки з боку Америки.

Очікується, що Палата представників розгляне закон і проголосує за відправку його на стіл президента США Джо Байдена до того, як наприкінці дня в пʼятницю закінчиться державне фінансування.
Контекст

20 грудня у Конгресі США оприлюднили законопроєкт про державне фінансування на 2023 рік, загальна сума якого становить $1,7 трлн проти близько $1,5 трлн минулого року, пише Reuters. Документ передбачає майже $45 млрд Україні й союзникам по НАТО.

Загальні потреби щодо відбудови та відновлення оцінюються у $349 млрд станом на 1 червня 2022 року. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд.

Міністри фінансів G7 підтвердили спільний підхід до скоординованої бюджетної та економічної підтримки України наступного року та заявили про мобілізацію вже до $32 млрд.