В «Укренерго» попередили про «важку ситуацію» в енергосистемі і тривалі відключення внаслідок атаки РФ

Венергосистемі України станом на 11:00 склалася важка ситуація через кілька влучань в об’єкти інфраструктури внаслідок нічної атаки РФ із застосуванням БПЛА, повідомляє «Укренерго».

У низці регіонів та в Києві застосовані аварійні відключення. Підрозділи ДСНС зараз працюють над ліквідацією наслідків обстрілів. Там, де це зараз можливо, ремонтні бригади вже оцінюють обсяг пошкоджень та розпочинають ремонтно-аварійні роботи

Наразі найскладніша ситуація склалась у центральному, східному та дніпровському регіонах. Введено графіки аварійних відключень у Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Київській областях та Києві.

«Пріоритетно заживлені об’єкти критичної інфраструктури, відновлення енергопостачання побутовим споживачам може зайняти тривалий час», – кажуть у НЕК.

В «Укренерго» зазначили, що енергетики тримають ситуацію під контролем, в енергосистемі зберігається стабільна частота 50 Гц, вона працює синхронно з європейською континентальною мережею.

У ніч на 19 грудня Росія здійснила чергову атаку із застосуванням дронів, українська протиповітряна оборона знищила 30 Shahed, повідомляє Генеральний штаб України. Загалом виявлено близько 35 дронів-камікадзе іранського виробництва Shahed-136/131. У Києві є пошкодження обʼєктів інфраструктури внаслідок атаки, написав міський голова столиці Віталій Кличко.

У Київській області пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки, за даними голови Київської ОВА Олексія Кулеби, постраждали двоє людей.

Після попередніх хвиль російських атак співробітники української розвідки помітили уламки дозвукової крилатої ракети Х-55, розробленої в 1970-х для перевезення ядерної боєголовки, повідомив представник Головного управління розвідки Вадим Скібіцький, пише The New York Times. Нині окупанти мають запас на здійснення трьох-пʼяти хвиль ракетних ударів по Україні.