ЄС попередньо погодив обмеження ціни на російську нафту на рівні $60 за барель – Reuters

Уряди країн ЄС в четвер попередньо погодили обмеження ціни на російську морську нафту на рівні $60 за барель з механізмом коригування, який дозволить утримувати обмеження на рівні 5% нижче ринкової ціни, пише Reuters з посиланням на дипломата ЄС.

Ціновий ліміт встановлено на рівні $60 з умовою утримувати його на 5% нижче ринкової ціни на російську нафту, виходячи з даних МЕА», – сказав дипломат ЄС.

Передбачається, що ціна на російську нафту буде коригуватися кожні два місяці.

Польща, яка наполягала на встановленні якомога нижчого цінового обмеження, мала погодити пропозицію до 17:00 за Києвом. Натомість Литва та Естонія, які теж виступали за жорсткішу позицію, підтримали узгоджений план.

«Якщо вона (Польща) це зробить, то до завтрашнього дня відбудеться письмова процедура ухвалення», – сказав дипломат. Про остаточне рішення мають оголосити у пʼятницю, 2 грудня.
Контекст

Напередодні Єврокомісія звернулася до 27 держав – членів блоку із проханням затвердити обмеження цін на російську нафту у розмірі $60 за барель.

Обмеження призведе до того, що ціни на російську нафту будуть значно нижчими за міжнародний зразок Brent, який у четвер торгується на рівні трохи менше $88 за барель. Російська нафта торгується зі значним дисконтом до неї, але оскільки багато покупців взагалі уникають її, прозорість цін стає складнішою.

Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель.

Раніше Reuters повідомляв, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту. Зокрема, країна-агресор може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».