За девʼять місяців війни в Україні Росія втратила техніки на $20,8 млрд – Forbes

россия

Найбільшими втратами Росії серед техніки є танки і авіація. Частина цієї техніки потрапила до української армії у вигляді трофеїв на $2 млрд, ідеться в розрахунках Forbes.

Росія втратила 278 бойових літаків середньою вартістю $18 млн та 261 гелікоптер середньою вартістю $10,4 млн. Загальні втрати російської авіації в грошовому еквіваленті становлять $8 млрд.

РФ втратила майже стільки ж танків, скільки мала на початок вторгнення (2897 із приблизно 3300 на 24 лютого). Тож зараз Москва намагається відновити техніку, яка десятиліттями зберігалася на складах та потребує значної модернізації і фінансових витрат.  

Загалом уся втрачена техніка за девʼять місяців війни коштувала Росії $20,8 млрд. Значна кількість техніки, яку втратила РФ, потрапила у вигляді трофеїв до ЗСУ. 

За даними проєкту Oryx, який відслідковує втрати сторін через фото- і відеопідтвердження в інтернеті, українським солдатам вдалося захопити щонайменше 1953 одиниці важкого озброєння. 

Загальна вартість військових трофеїв – майже $2 млрд, без урахування легкого озброєння і боєприпасів.

Прямі військові витрати Росії за девʼять місяців війни, за розрахунками Forbes, становлять приблизно $82 млрд. Ця оцінка включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки воєнних дій. Та не включає стабільні видатки на оборону або втрати, пов’язані з економікою.

У 2021 році всі бюджетні доходи Росії становили $340 млрд. Тобто РФ уже витратила чверть минулорічних доходів на воєнні дії.