Росія завдала збитків енергосистемі України на 70 млрд грн

оружие

Через ворожі ракетні удари енергосистемі України завдано збитків на понад 70 млрд грн. Про це заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Над відновленням енергомереж, пошкоджених російськими ракетами та дронами, працює 70 ремонтних бригад. Це понад 1000 кваліфікованих фахівців, зазначив Шмигаль.

За словами премʼєра, ситуація залишається складною, але контрольованою. «Це означає, що в усіх регіонах продовжують застосовуватися відключення споживачів. Діють графіки відключень», – нагадав Шмигаль.

Він зазначив, що через похолодання споживання електрики зростає. «На жаль, в окремих ситуаціях можливі й аварійних відключень. Критично важливим залишається заклик до економії електроенергії. Це убезпечить нас від позапланових аварійних відключень», – додав премʼєр.

Шмигаль також пояснив, чому одні міста в Україні можуть відключати від електроенергії найчастіше.

«Якщо спрощено і коротко, то між станцією, яка виробляє електроенергію, і нашими будинками як кінцевим споживачем є підстанції та мережі, які транспортують електроенергію. Російські терористи атакують саме ці обʼєкти. Тому неможливо транспортувати велику кількість електроенергії в окремі області чи райони. Тому обмеження відбуваються країною нерівномірно», – пояснив премʼєр.
Контекст

15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети).

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, внаслідок ракетної атаки пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни.

Внаслідок найбільшої атаки в історії енергетики постраждали всі регіони України, повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. За його словами, наступні декілька днів будуть важкими і слід підготуватися до тривалих відключень.