У Європі готуються до можливої ​​нової хвилі українських біженців із наближенням зими

Країни Східної Європи готуються знову відкрити приймальні центри та поповнюють запаси продовольства в очікуванні можливого нової хвилі українських біженців, оскільки наближається зима, а Росія націлилася на енергосистему та теплові електростанції України, пише Reuters.

За даними агентства, близько 6,9 млн осіб вважаються переміщеними всередині України, і план дій у надзвичайних ситуаціях словацького уряду передбачає можливий приплив сотень тисяч із них у найближчі місяці.

Дані агентства ООН у справах біженців показують, що близько 4,5 млн українських біженців наразі зареєстровано в рамках різних програм захисту по всій Європі, багато з них перебувають у державах ЄС – Словаччині, Польщі, Угорщині та Румунії, що межують з Україною.

Цієї осені не було великого сплеску чисельності, але благодійні організації кажуть, що тепер є ознаки збільшення переміщення через кордони, і вони посилюють підготовку.

В Угорщині прес-секретар Угорської реформатської церкви Жофія Добіш-Луски, неурядової організації, яка працює на кордоні, каже, що кількість прибулих на залізничну станцію Захонь неподалік кордону підскочила вдесятеро і склала близько 300-500 на день. 

Згідно з планом Словаччини на випадок непередбачених обставин, до 700 000 осіб можуть потрапити на її територію протягом трьох місяців через низькі температури і запеклі бої, що продовжуються, в деяких частинах східної та південної України.

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України.

В Офісі президента попередили українців про «важчі часи» і можливі відключення електроенергії, води і тепла.