Єврокомісія представить програму підтримки України на €18 млрд

Європейська комісія цього тижня представить програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провела розмову з президентом Володимиром Зеленським, де повідомила його про представлення цього тижня програми фінансової допомоги на 2023 рік.

Програма передбачає фінансування українського бюджету у розмірі до €1,5 млрд на місяць, що в загальному становить до €18 млрд.

Обидва лідери визнали важливість забезпечення передбачуваного та регулярного фінансування основних функцій держави. Підтримка у формі пільгових довгострокових позик із покриттям процентних витрат також сприятиме реформам України та її шляху до членства в ЄС, йдеться у повідомленні.

Зеленський і фон дер Ляєн також обговорили важливість забезпечення експорту української сільськогосподарської продукції та плани щодо розширення пропускної спроможності пунктів пропуску між Україною та ЄС.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія працює над тим, щоб надавати Україні близько €1,5 млрд бюджетної підтримки щомісяця у 2023 році.

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.