Росія попередила США про початок ядерних навчань

Hосія повідомила США про початок своїх щорічних ядерних навчань і про те, що вони включатимуть запуски ракет, здатних нести ядерну зброю, пише CBS News із посиланням на двох офіційних осіб США.

Російські ядерні навчання «Грім» зазвичай включають великомасштабні маневри стратегічних ядерних сил, у тому числі запуски бойових ракет. Офіційні особи чекали щорічних навчань протягом кількох тижнів, але лише нещодавно отримали повідомлення з Росії.

«Росія дотримується своїх зобовʼязань щодо контролю над озброєннями та своїх зобовʼязань щодо прозорості, надаючи ці повідомлення», – заявив на брифінгу речник Міністерства оборони США бригадний генерал Патрік Райдер.

Російські навчання «Грім» у часі частково збігаються з ядерними навчаннями НАТО «Стійкий полудень», які проходять з 17 по 30 жовтня і в яких беруть участь 14 країн.

Uенеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що навчання НАТО спостерігатиме за російськими навчаннями і «зберігатиме пильність не в останню чергу у світлі завуальованих ядерних загроз та небезпечної ядерної риторики, яку ми спостерігаємо з російського боку».

Востаннє Росія проводила ядерні навчання у лютому – якраз перед вторгненням в Україну.