Захід звинуватив Росію у змові з метою використання «брудної бомби»

Західні країни звинуватили Росію в змові з метою використання «брудної бомби» як приводу для ескалації війни в Україні, пише Reuters.

У спільній заяві міністри закордонних справ Франції, Великої Британії та США заявили, що всі вони відкинули його звинувачення та підтвердили свою підтримку України.

«Наші країни чітко дали зрозуміти, що всі ми відкидаємо відверто помилкові твердження Росії про те, що Україна готується застосувати «брудну бомбу» на своїй власній території. Світ розгляне будь-яку спробу використати це звинувачення як привід для ескалації», йдеться у заяві.

За даними агентства, Росія наказала цивільним особам залишити територію Херсонщини, яку вона контролює. Встановлена ​​Росією окупаційна влада в Херсоні оголосила в понеділок, що чоловіки, які залишаться, «матимуть змогу приєднатися до військового загону самооборони». 

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень.

Крім того, протягом неділі він зателефонував щонайменше трьом міністрам оборони держав НАТО, розповідаючи про українську «брудну бомбу». 

Президент Володимир Зеленський вважає, що заяви Москви про нібито використання Україною «брудної бомби» свідчать про те, що РФ вже все підготувала. А тому світ має максимально жорстко на це відреагувати. «На тижні, що починається, це буде завданням номер один для нашої дипломатії – пояснювати, що відбувається. І я впевнений: світ буде з нами. Світ зрозуміє», – наголосив Зеленський.