Західні військові прогнозують звільнення Херсона вже наступного тижня – FT

Україна може повернути контроль над Херсоном уже наступного тижня, пише Financial Times із посиланням на оцінки західних військових.

В останні тижні українські ЗС активно наступали на південній лінії фронту, відвойовуючи територію Херсонщини.

Видання повідомляє, що заклики ставленика Кремля на Херсонщині Володимира Сальдо про необхідність евакуації з області сигналізують про те, що контрнаступ Києва в цьому регіоні може набирати обертів.

Українські сили прорвали лінію фронту в Херсоні на початку місяця, це визнало й російське міністерство оборони. Це стало найбільшим наступом України на півдні від початку повномасштабного вторгнення Москви в лютому.

Сальдо сказав, що «евакуація була призначена для захисту людей від обстрілів». Видання з посиланням на Станіслава Бєлковського, колишнього кремлівського піарника, який став критиком Путіна, пише, що заклик про допомогу в евакуації сімей показує, що Росія «готується до вирішальної битви» за Херсон.

Як відомо, 10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів. Через обстріли загинули 19 осіб, поранено 105, інформація оновлюється.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хоче спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. Президент закликав лідерів країн «Великої сімки» допомогти Україні фінансово у створенні повітряного щита.