Правозахисники з України та Білорусі отримали Нобелівську премію миру

Нобелівську премію миру 2022 року присуджено білоруському правозахиснику Алесю Біляцькому, російській правозахисній організації «Меморіал» і українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод». Оголошення лауреатів відбулося сьогодні у норвезькому Осло.Лауреати Нобелівської премії миру 2022 року представляють громадянське суспільство у своїх країнах, заявили в Нобелівському комітеті.

«Протягом багатьох років вони відстоювали право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали значних зусиль для документування військових злочинів, порушень прав людини та зловживань владою. Всі разом вони демонструють значущість громадянського суспільства для миру та демократії», – йдеться у заяві комітету.

Громадську організацію «Центр громадянських свобод» заснували лідери правозахисних організацій з дев’яти пострадянських країн у 2007 році. Її очолює правозахисниця Олександра Матвійчук.

Спершу Центр громадянських свобод проводив міжнародні правозахисні школи. У 2013 заснував ініціативу OZON, яка збирає групи для громадського контролю за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування у різних областях України.  

Центр відомий своєю ініціативою Євромайдан SOS, що займається моніторингом «Справ Майдану». Йдеться про кримінальні справи проти винних у насильницьких діях, викраденнях і вбивствах активістів у різних регіонах України. Представники організації також займались передачею свідчень до Міжнародного кримінального суду про злочини проти людяності, вчинені під час Євромайдану.   

Впродовж 2013-2014 років Центр брав участь в мобільних моніторингових групах в Криму і на Донбасі. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Центр громадянських свобод долучився до виявлення та документування військових злочинів Росії проти цивільного населення України.