Росія планує анексувати захоплені українські території 30 вересня

россия

У Кремлі запланували на 30 вересня підписання «договорів» про приєднання до Росії окупованих територій України. Україна та Захід засудили проведення псевдореферендумів, США готують новий пакет санкцій, пише Reuters.

У цій церемонії візьме участь президент РФ Володимир Путін, заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Пєсков анонсував на 15:00 30 вересня підписання договорів про вступ до складу Росії чотирьох нових територій та «обʼємний» виступ Путіна. Зазначається, що це не буде послання президента до Федеральних зборів. 

Щоб анексувати території, що становлять близько 15% території України, буде потрібно укладання та ратифікація якогось договору російським парламентом, який контролюється союзниками Путіна. Ці території Росія розглядатиме як свої, каже, що на них поширюватиметься її ядерний захист. Путін попередив, що застосує ядерну зброю для «захисту території Росії від нападу». 

Мешканці, які втікали останніми днями до підконтрольних українцям районів, розповіли про те, що чиновники під дулом пістолета змушували людей ставити позначки у бюлетенях під час псевдореферендумів. 

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України. США запровадять нові санкції проти Росії за фейкові референдуми та спроби анексії, пише Reuters, а керівництво Європейського Союзу запропонувало запровадити додаткові санкції

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Президент України Володимир Зеленський прагне заручитися міжнародною підтримкою проти анексії у серії телефонних розмов із іноземними лідерами, зокрема з лідерами Великої Британії, Канади, Німеччини та Туреччини.