ЄС остаточно схвалив макрофінансову допомогу Україні на €5 млрд

Рада ЄС офіційно ухвалила рішення про надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі €5 млрд. Рішення прийнято у терміновому порядку, повідомляє пресслужба Євроради.

9 вересня міністри фінансів ЄС погодили заяву на підтримку цієї додаткової допомоги Україні у розмірі €5 млрд на неформальному засіданні Ради Ecofin у Празі.

«Сьогодні цю додаткову допомогу було офіційно ухвалено після того, як необхідні формальні кроки були виконані всього за 11 днів», – йдеться у повідомленні.

У повідомленні уточнюється, що ця фінансова допомога доповнює іншу підтримку України Європейським Союзом у гуманітарній, митній та оборонній сферах, а також у сфері розвитку.

«На наступних зустрічах Ecofin я домагатимуся якнайшвидшого узгодження надання €3 млрд, що залишилися, для чого ми також повинні домовитися про поділ цієї суми на кредити та гранти», – додав міністр фінансів Чехії Збинек Станюра.

Макрофінансову допомогу у розмірі €5 млрд буде надано Україні у вигляді довгострокових кредитів на пільгових умовах.

У червні ЄС затвердив виділення Україні €9 млрд допомоги. Нова програма макрофінансової допомоги для Києва складатиметься з 25-річних позик із 10-річним пільговим періодом, у цей період виплата відсотків за кредитами буде покриватися за рахунок бюджету ЄС.