Азербайджан і Вірменія домовилися про чергове перемирʼя

Азербайджан і Вірменія за посередництва росії домовилися про чергове перемирʼя. Країни звинуватили одна одну у провокаціях. Відповідна заява опублікована на сайті російського МЗС.

«Розраховуємо, що досягнута в результаті російського посередництва домовленість про припинення вогню з 09:00 за московським часом 13 вересня цього року буде виконуватись у повному обсязі», – йдеться у заяві.

Напередодні на азербайджансько-вірменському кордоні почалося військове протистояння – сторони звинуватили одна одну у провокаціях.

Вірменія заявила про обстріл прикордонних населених пунктів з боку Азербайджану. Єреван вирішив звернутися до Росії, Організації договору колективної безпеки та ООН із вимогою вжити заходів. За словами премʼєр-міністра Вірменії Ніколи Пашиняна, під час нічних обстрілів із боку Азербайджану загинули 49 людей.

Водночас міністерство оборони Азербайджану спростувало твердження вірменської сторони про нібито обстріли цивільного населення, назвавши це дезінформацією.

Між сторонами вже понад 30 років триває конфлікт у звʼязку із захопленням Вірменією території невизнаного Нагірного Карабаху, який вважається частиною Азербайджану за міжнародним правом.

Останній виток напруженості між Азербайджаном і Вірменією відбувся минулого місяця, коли сторони звинуватили одна одну в обстрілах у невизнаному Нагірному Карабаху. У результаті Баку пізніше отримало контроль над містом Лачин.