Країни G7 готуються обмежити ціну на російську нафту

Міністри фінансів країн “Великої сімки” в п’ятницю, 2 вересня, підтримають введення обмежень ціни на російську нафту. Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що ліміт, який планують затвердити країни G7, буде діяти відповідно до термінів ембарго ЄС. За словами джерел видання, з 5 грудня планується ввести обмеження цін на нафту, а з 5 лютого наступного року – на російські нафтопродукти.

Обмеження ціни має підтримку Європейської комісії, однак для того, щоб це було ефективно, знадобиться підтримка третіх країн, які купують великі обсяги російської нафти, наприклад, Індії.

“Обмеження ціни гарантує, що кожна країна може отримати найнижчу можливу ціну, і це добре для світу”, – пояснив координатор санкцій Державного департаменту США Джеймс О’Браєн.

Як відомо, ціни на енергоносії різко зросли після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому цього року. Після початку війни послідувала низка західних санкцій проти режиму Путіна та РФ. Попри старання партнерів України, зростання цін принесло Кремлю надприбуток від експорту.

У березні США заборонили імпорт нафти з РФ, на початку червня ЄС затвердив шостий пакет санкцій, який передбачав заборону імпорту нафти та деяких нафтопродуктів із Росії. Водночас відмова від нафти триватиме у ЄС близько пів року, а від нафтопродуктів – до восьми місяців.

США та їхні союзники на саміті країн “Великої сімки” (G7), що відбувся наприкінці червня у Німеччині, обговорювали плани обмежити ціну на російську нафту, щоб зменшити доходи РФ від її експорту.