Велика Британія вперше в історії зупинила імпорт палива із РФ

У червні Велика Британія вперше не імпортувала нафту з РФ, оскільки досягла своєї мети – поступово відмовитися від закупівлі палива цієї країни. Про це повідомляє Bloomberg. Таку мету уряд Британії поставив собі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Раніше імпорт нафти до Великої Британії становив 499 млн фунтів стерлінгів на місяць. Так тривало до лютого 2022 року. Нині він упав майже до нуля. За даними Управління національної статистики, це сталося вперше із 1997 року. 

До повномасштабного вторгнення в Україну Росія була найбільшим постачальником очищеної нафти до Великої Британії: вони імпортували 24,1% продукту. Також РФ забезпечувала 5,9% імпорту сирої нафти та 4,9% імпорту газу. 

Після вторгнення Велика Британія ухвалила рішення поступово відмовитися від імпорту нафти та газу з РФ та почати шукати альтернативи. Ними стали Саудівська Аравія, Нідерланди, Бельгія та Кувейт – вони частково компенсували скорочення імпорту з Росії. На сьогодні імпорт із РФ у Великій Британії склав 33 млн фунтів стерлінгів, що на 97% нижче від середнього показника минулого року.