Боррель констатував відсутність згоди щодо України серед країн G20

Позиція країн Євросоюзу та Великої сімки (G7) щодо російського вторгнення в Україну не переважає серед країн Великої двадцятки (G20), написав за підсумками саміту на рівні міністрів країн G20 в Індонезії голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель у неділю, 10 липня.

“Головний висновок полягає в тому, що в абстрактних термінах усі згодні з необхідністю захисту таких принципів, як територіальний суверенітет та незастосування сили. Однак це часто виглядає інакше, коли починається конкретика”, – написав Боррель.

“Жорстока правда полягає в тому, що національні інтереси часто переважують загальну прихильність до вищих ідеалів”, – констатував він.

Боррель нагадав, що на голосуванні Генасамблеї ООН у березні 140 держав засудили російську агресію і жоден член G20, окрім Росії, не виступив проти резолюції.

“А ось про те, як рухатися далі і про наслідки війни думки різко розходяться”, – написав Боррель. Тоді як G7 та країни-однодумці єдині в засудженні дій і Росії та у питанні санкцій проти Кремля, інші країни найчастіше дотримуються іншої точки зору, наголосив він.

“Коли справа доходить до того, щоб назвати агресора і вказати, хто несе відповідальність за наслідки, багато хто з різних причин утримується від цього. Дехто більше стурбований наслідками війни для себе, а не тим, хто несе відповідальність за ці труднощі і як закінчити цю війну; інші скаржаться на “подвійні стандарти” або просто хочуть зберегти хороші двосторонні відносини з Росією”, – описав Боррель позицію в G20. За його словами, багато країн не хочуть приймати чиюсь сторону, тому що це може поставити під загрозу їхні геополітичні інтереси.