США збільшують військову присутність у Європі

Президент США Джо Байден оголосив про посилення американського військового контингенту у Європі. Про це він заявив під час зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом на полях саміту в Мадриді у середу, 29 червня.

“Сьогодні я оголошую, що США посилять військові позиції в Європі. Разом із нашими союзниками ми збираємося гарантувати, щоб НАТО могла справлятися з загрозами в усіх напрямках – на землі, у повітрі, на морі”, – сказав він. Зокрема США збираються збільшити кількість есмінців ВМС США в Іспанії з чотирьох до шести, розгорнути в Польщі постійний штаб 5-го армійського корпусу. 

Також планується посилити оперативну сумісність США із силами НАТО у східній частині альянсу. Крім того, США утримуватимуть на ротаційній основі додаткову бригаду, чисельністю 3 тисячі осіб у Румунії, збільшать кількість військових на ротаційній основі в країнах Балтії. Більш того, Вашингтон має намір відправити дві додаткові ескадрильї винищувачів-бомбардувальників F-35 до Великої Британії, розмістити системи ППО та інші військові сили в Німеччині та Італії.