З’явився текст рішення ЄС про кандидатство України

У Брюсселі рішення про подальші кроки для кандидатів на вступ ухвалять, як тільки всі умови ЄК будуть повністю виконані.

Європейська Рада ввечері у четвер, 23 червня, оприлюднила висновки засідання щодо надання Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу. Текст рішення опубліковано на сайті Ради.

“Європейська Рада визнає європейську перспективу України, Республіки Молдова та Грузії. Майбутнє цих країн та їхніх громадян лежить у Європейському Союзі. Європейська Рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова”, – йдеться у третьому розділі висновків під назвою “Заявки на членство України, Республіки Молдова та Грузії”.

У документі йдеться також, що Європейській комісії запропоновано звітувати перед Радою про “виконання умов, зазначених у висновках комісії щодо відповідних заявок на членство в рамках її регулярного пакета заходів щодо розширення”.

“Рада ухвалить рішення про подальші кроки, як тільки всі ці умови будуть повністю виконані”, – наголосили в ЄС.

Стосовно Грузії зазначено, що Єврорада “готова надати Грузії статус країни-кандидата після того, як будуть вирішені пріоритети, зазначені у висновку комісії щодо заявки Грузії на членство”.

“Просування кожної країни до Європейського Союзу залежатиме від її власних заслуг відповідно до Копенгагенських критеріїв, зокрема від здатності ЄС приймати нових членів”, – йдеться у висновках.

Нагадаємо, напередодні Рада ЄС надала Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Рішення одноголосно підтримали усі 27 лідерів спільноти під час саміту у Брюсселі.