В ООН прогнозують катастрофу світового масштабу

Світу загрожує “безпрецедентна глобальна криза голоду”, головною причиною якої може стати війна в Україні.

Вже наступного року через війну в Україні світ може наразитися на катастрофу через дедалі зростаючий дефіцит продовольства. Про це заявив генсек ООН Антоніо Гутерреш, повідомляє у п’ятницю, 24 червня, Associated Press

Гутерреш заявив, що на додаток до зміни клімату, пандемії коронавірусу і нерівності війна в Україні призвела до “безпрецедентної глобальної кризи голоду”, від якої вже страждають сотні мільйонів людей. 

“Є реальний ризик, що у 2022 році оголосять, що голоду багато… А 2023 рік може бути ще гіршим”, – сказав він. 

Гутерреш зазначив, що врожаї в Азії, Африці, Північній та Південній Америці постраждають, адже фермери по всьому світу намагаються приборкати зростаючі ціни на добрива й енергоносії. 

“Проблеми з доступом до продовольства цього року можуть перетворитися на глобальну нестачу продовольства в наступному році”, – сказав він. 

Гутерреш додав, що жодна країна не буде застрахована від соціальних і економічних наслідків такої катастрофи. За його словами, в ООН працюють над угодою, яка дозволить Україні експортувати продовольство, зокрема через Чорне море, і дозволить Росії постачати продовольство й добрива на світові ринки без обмежень.