НАТО представить нову модель оборони східного флангу

У НАТО представлять нову модель оборони східного флангу, спричинену повномасштабним вторгненням Росії до України. Узгодити її планують до саміту Альянсу у Мадриді. Про це в четвер, 16 червня, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише Європейська правда

“Ми досягли значного прогресу, узгодивши конкретні умови, елементи нової моделі оборони, а також почули, що кілька союзників готові посилити цю модель”, – зазначив генсек НАТО. 

Пізніше він конкретизував, що основою нової моделі оборони Альянсу на східному фланзі стануть три стовпи.

“Перший – це збільшення передової присутності з великою кількістю бойових операцій. За останні кілька місяців ми подвоїли кількість бойових груп на сході від чотирьох до восьми”, – зазначив генсек НАТО. 

Він зазначив, що другим стовпом моделі є попереднє розгортання військового обладнання для економії часу в умовах, коли потрібна мобілізація сил. 

“І третім елементом є попереднє визначення підрозділів – це сили, які проходитимуть навчання на певній території, де будуть певні обов’язки… Тобто розгортатимуться не всі сили, а частина буде розгорнута заздалегідь, а інша частина – перебуватиме в рідній країні, але має бути готовою до переміщення у разі потреби”, – пояснив Столтенберг. 

Він підсумував, що нова модель оборони східного флангу НАТО означатиме “істотне посилення здатності до стримування та оборони у всьому Альянсі”.