Китай не буде думати, чи починати війну в разі оголошення незалежності Тайваню – міністр

Міністр оборони Китаю Вей Фенхе в ході перемовин зі своїм американським візаві Ллойдом Остіном у Сінґапурі сказав, що його країна не буде вагатися щодо військових дій в разі оголошення Тайванем незалежності.

Джерело: міжнародний телеканал Al Arabiya й американський CNNз посиланням на коментар речника міністерства національної оборони Китаю Ву Цяня, котрий процитував розмову міністрів

Деталі: Вей Фенхе вперше провів особисту зустріч із Ллойдом Остіном з моменту його призначення на посаду. Міністри перед цим проводили лише телефонну розмову у квітні тривалістю 45 хвилин.

Американський посадовець запевнив, що США підтримують політику “єдиного Китаю”, але підкреслив, що дії китайської армії в регіоні є непрофесійними й безвідповідальними.

Водночас китайський посадовець зазначив, що Сполучені Штати провокують нестабільність своїми поставками озброєння на Тайвань. Речник китайського міністерства Ву Цянь твердить, що Вей Фенхе нібито попередив Остіна про готовність до військових дій.

Дослівно: “Якщо хтось наважиться відділити Тайвань від Китаю, то китайська армія не вагаючись розпочне війну, якими би не були можливі втрати”.

Деталі: Ллойд Остін закликав китайських військовиків не провокувати нестабільність у регіоні та не змінювати статус-кво.