Відкрито вже другу кримінальну справу проти екс-керівника німецької «дочки» ДП «Антонов» Олександра Гриценка

Громадянин України Гриценко Олександр, 1956 р.н.,  колишній керуючий директор фірми Antonov Logistics Salis (створена за мажоритарної участі ДП «Антонов» для організації вантажних перевезень по програмі НАТО), підозрюється в заволодінні майном фірми шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому організованою групою в особливо великих розмірах.

Відповідне кримінальне провадження було відкрите 13 травня 2022 року Головним слідчим управлінням Національної поліції України. Справа розслідуватиметься за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 11 травня 2022 року слідчими МВС було зареєстроване кримінальне провадження відносно дій попереднього керівництва Antonov Logistics Salis, в яких міститься склад злочину, передбаченого ч.3 ст.191 ККУ (привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб).

Тоді справу було порушено Головним управлінням Національної поліції України в місті Києві. Тепер же «досягненнями» пана Гриценка та відповідними мільйонними збитками зацікавилися і в центральному апараті МВС.

Учасниками програми SALIS є дев’ять країн НАТО: Бельгія, Німеччина, Норвегія, Польща, Словаччина, Словенія, Чеська Республіка, Угорщина і Франція.

ДП «Антонов» надає послуги з перевезень Агентству НАТО з підтримки та постачання (NATO Support and Procurement Agency) через Antonov Logistics Salis GmbH (Німеччина) з 2019 року.

Раніше послуги з перевезень великогабаритних вантажів для потреб НАТО надавалися компанією «Antonov SALIS» (створене в Німеччині в 2016 році) та спільним підприємством «Ruslan SALIS» (створене в Німеччині в 2005 році між ДП «Антонов» та російською групою компаній «Волга-Дніпро»).

Як повідомлялося в ЗМІ, в березні цього року за рішенням суду в межах кримінального провадження було заарештовано 12 літаків Ан-124-100 «Руслан» авіакомпанії «Волга-Дніпро» (рф) на загальну суму понад 24 млрд гривень.