ЯК ГУЙОРДИ ГРЕЦЬКИЙ БАНК ГРАБУВАЛИ

Сьогодні ми розповімо про дуже цікаву махінацію з привласнення коштів іноземного банку, яку провернули кілька бізнесменів. Ця інформація редакції стала відома з джерела, наближеного до так званих комбінаторів. Особисто інформатор не приймав участь в отриманні «кушу».

Отже, мова піде про вже неодноразово згадану скандальну нерухомість в самому центрі нашої столиці – «Прайм Київ Портфоліо», а також не дуже відому нідерландську компанію «Гуйорд Б.В.», яка є власником ряду офісних будівель у Києві.

Ще у далекому 2008 році ЗМІ неодноразово згадували компанію «Гуйорд Б.В.», пов’язуючи її з Сергієм Максимовим. Однак цей факт сьогодні нас мало цікавить. Попри чисельні повідомлення про продаж голландцями «Прайм Київ Портфоліо», «Гуйорд Б.В.» й дотепер є його власником.

Історія цікава тим, що в 2008 році «Гуйорд Б.В.» запозичило 52,8 млн долл. США у грецького банку «Марфін Егнатіа Банк Сосіете Аноніме» під заставу саме тих офісних приміщень в Києві та гарантію материнської компанії «Гуйорд Холдінг Лімітед».

Групу приміщень та будівель було оцінено відомою оціночною компанією в 62,8 млн  долл. США, а це аж на 14 млн більше, ніж розмір взятого кредиту.

Схоже, що грецький банк «Марфін Егнатіа Банк Сосіете Аноніме» у докризові часи роздавав гроші на всі боки, аби ж тільки позичальники сплачували відсотки та надавали нормальну заставу. Саме цим й скористалися наші герої та оцінили 10 об’єктів нерухомості у космічні 62,8 млн долл. США. Для оцінки використали відому та авторитетну оціночну компанію, тому менеджер «Марфін Банку» не мав навіть тіні сумніву.

Таким чином, «Гуйорд Б.В.» отримало від «Марфін Егнатіа Банк Сосіете Аноніме» кредитні грошові кошти в розмірі 52,8 млн долл. США, які у подальшому вивели на інші рахунки під приводом здійснення господарської діяльності.

Наше джерело повідомило, що жодного платежу за кредитним договором ані «Гуйорд Б.В.», ані «Гуйорд Холдінг Лімітед» не здійснили, скориставшись реорганізацією банку, його поглинання іншим великим банком та «кіпішем» з переведенням активів.

Коли все ж таки стало зрозуміло, що Гуйорди не збираються повертати отримані кошти, банк здійснив спробу отримати закладені активи, однак вартість об’єктів нерухомості їх неприємно здивувала. Виявилося, що дані об’єкти хоча й були дорогими за мірками ринку нерухомості Києва, проте ніколи не коштували 62,8 млн долл. США. Більш того, на момент спроби їх стягнення, вартість складала менше половини від оціненої.

Але й на цьому історія банку щодо стягнення іпотечного українського майна не завершилась. Спроби стягнути об’єкти нерухомості були безуспішні через наявні заборони, відкриті розділи та інші інструменти, так званих чорних реєстраторів.

Таким чином, банк «Марфін Егнатіа Банк Сосіете Аноніме» залишилася без грошей та без реальної можливості їх відшкодувати, а там ще й настала фінансова криза. «Piraeus Bank» поглинув «Марфін Егнатіа Банк Сосіете Аноніме» та відповідно всі активи перейшли до нього. У подальшому, право вимоги за кредитом скоріше за все було передано компанії «Intrum Hellas», яка утворена шведською колекторською компанією «Intrum AB» та «Piraeus Bank» як проблемний актив, однак хто на теперішній час є кредитором достеменно не відомо. 

Відома компанія «Ernst & Young», представництво якої є в Україні, на сьогоднішній день здійснює супроводження подальшого розпродажу вказаних активів тертім особам.

Так, Гуйорди заволоділи 52,8 млн долл. США, а «Гуйорд Б.В.» й дотепер є власником об’єктів нерухомості в Києві, а також заробляє близько 2 млн долл. США на рік від здачі їх в оренду. А активи банку з’їли миші.