Як іноземний інвестор став жертвою будівельної авантюри на Подолі

Відтік інвестицій на ринку України вже давно не викликає великого подиву. Проблема залучення фінансування є як ніколи гострою, а тому проблеми інвестиційного клімату в Україні виходять на перший план. Що ж необхідно зробити, щоб утримати існуючих та залучити нових інвесторів? 

На перший погляд, відповідь на це питання  є цілком очевидною, адже Конституція України гарантує недоторканість права власності, а національне законодавство передбачає різні способи та рівні здійснення такого захисту.

Проте на практиці іноземні інвестори доволі часто потрапляють під вплив різних негативних факторів, що викривляють гарантовані механізми захисту. 

Як приклад можна навести негативний досвід інвестування в Україні Роберта Гіббінса – власника та директора хедж-фонду «Autonomy Capital» (США). Однією з його інвестицій в Україні було придбання прав вимоги за позикою, наданою нерезидентом WINTEN TRADING LIMITED на користь ТОВ «Керамблоки-Інвест» однією з підконтрольних структур – AUTONOMY GLOBAL OPPORTUNITIES MASTER FUND L.P.,  з метою участі в будівельному проекті, який належав цьому товариству. 

Зокрема, восени 2014 року Роберту Гіббінсу запропонували інвестувати в Україну  в масштабний проект будівництва екологічно збалансованого комплексу з школами, культурним центром, мистецькою галереєю, ринком майстрів для місцевого бізнесу, озером, парком та спортивним майданчиком, будівлями та енергетичними системами на земельній ділянці в Подільському районі міста Києва, яку орендувало ТОВ «КерамблокиІнвест». За домовленістю між сторонами, підконтрольна Ірині Новицькій українська компанія з управління активами ТОВ «КУА «Галуа Інвест» за кошти, надані Робертом Гіббінсом через кіпрську компанію Riordan Limited, придбала 100% частки в ТОВ «КерамблокиІнвест», яку після закриття транзакції ТОВ «КУА «Галуа Інвест» повинна була передати Riordan Limited.

Однак, всупереч домовленостям, передача 100% частки в ТОВ «КерамблокиІнвест» не відбулася.  Незважаючи на мільйонні вкладення іноземного інвестора, будівництво так і не було розпочато. 

Роберт Гіббінс переконаний, що винна Ірина Новицька. Сама пані Новицька не визнає жодних претензій. Та чи все так однозначно? 

До автора потрапили показання свідка Роберта Гіббінса, надані ним до Господарського суду м. Києва, який розглядав справу за позовом компанії Riordan Limited до ТОВ «КУА «Галуа Інвест».