Підприємство «Укроборонпрому» виграло судовий процес на 13 млн грн.

Державне підприємство «Завод 410 Цивільної Авіації» не сплачуватиме за браковані деталі, поставлені заводу у 2019 році ТОВ «Авіабудпрогрес» для ремонту і модернізації літаків Ан-32. Про це повідомили в прес-службі відомої юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», що представляє інтереси держпідприємства. 

Приватна компанія, посилаючись на умови договору з державним підприємством, в судовому порядку вимагала у ДП «Завод 410 ЦА» сплати коштів за товар, який не пройшов належний вхідний контроль якості. 

«Як не дивно, Господарський суд міста Києва прийняв рішення на користь недобросовісного постачальника. Ми підключилися до справи на стадії апеляції та довели невірне тлумачення судом першої інстанції норм права та фактичних обставин справи. Тепер державному стратегічному підприємству не доведеться сплачувати 13 млн гривень за некондиційний товар», – зазначив Роман Марченко, заслужений юрист України, старший партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери».

Рішення на користь держпідприємства ухвалив 25 лютого 2021 року Північний апеляційний господарський суд. В силу норм Господарського процесуального кодексу судовий акт набрав законної сили негайно з моменту винесення.

«Авіазапчастини наразі вилучені слідчими Державного бюро розслідувань в якості доказу у кримінальній справі щодо незаконних дій приватної компанії і, з урахуванням встановлення судом факту некондиційності товару, навряд чи будуть навіть повернуті постачальнику. Особи, причетні до поставки неякісних комплектуючих, повинні понести суворе покарання в межах кримінальної відповідальності, адже йдеться про авіабезпеку та людські життя», – заявив директор ДП «Завод 410 ЦА» Олександр Пащенко.

Державне підприємство «Завод 410 ЦА» було засноване 1948 року. Підприємство здійснює діагностику, ремонт, технічне обслуговування, переобладнання та модернізацію літаків і вертольотів. Входить до складу Державного концерну «Укроборонпром».